Pannulla Korkokengät Pumput Mekko Satiini Klassinen Naisten Kengät Caitlin Teräväkärkiset Tohveli Sininen Pohjallinen Luistaa Timantit tdqnavUvx

Pannulla Korkokengät Pumput Mekko Satiini Klassinen Naisten Kengät Caitlin Teräväkärkiset Tohveli Sininen Pohjallinen Luistaa Timantit tdqnavUvx Pannulla Korkokengät Pumput Mekko Satiini Klassinen Naisten Kengät Caitlin Teräväkärkiset Tohveli Sininen Pohjallinen Luistaa Timantit tdqnavUvx Pannulla Korkokengät Pumput Mekko Satiini Klassinen Naisten Kengät Caitlin Teräväkärkiset Tohveli Sininen Pohjallinen Luistaa Timantit tdqnavUvx Pannulla Korkokengät Pumput Mekko Satiini Klassinen Naisten Kengät Caitlin Teräväkärkiset Tohveli Sininen Pohjallinen Luistaa Timantit tdqnavUvx Pannulla Korkokengät Pumput Mekko Satiini Klassinen Naisten Kengät Caitlin Teräväkärkiset Tohveli Sininen Pohjallinen Luistaa Timantit tdqnavUvx

Borrelioosi

Klassinen Mekko Satiini Sininen Pumput Teräväkärkiset Caitlin Kengät Pannulla Tohveli Korkokengät Luistaa Pohjallinen Naisten Timantit Borrelioosi on Borrelia burgdorferi –bakteerin aiheuttama ja yleisin puutiaisten eli punkkien levittämä infektiosairaus.

Borrelia -bakteeria voi levittää useat vertaimevät hyönteiset esim. punkit, kirput, täit, paarmat ja hyttyset. Bakteeria ei kuitenkaan esiinny jokaisessa punkissa vaan sen esiintymisen on arvioitu vaihtelevan alueellisesti 10 – 50 % punkeista.

Suomessa tautia on esiintynyt yli sadan vuoden ajan ja sen katsotaan olevan vanha kansantauti. Maassamme arvioidaan noin 4000 – 9000 ihmisen sairastuvan borrelioosiin vuosittain, mutta luku voi olla suurempi.

Elimistössä bakteeri voi aiheuttaa oireita missä päin tahansa kuten keskushermostossa viikkojen, kuukausien tai vuosien aikana. Oireiden kirjo vaihtelee eri henkilöillä.

Borrelia -bakteerin eteneminen iholla voi näkyä erilaisina ihomuutoksina; rengasmaisina tai tasavärisinä, mutta ne ilmaantuvat vain noin puolelle tartunnan saaneista. Ota valokuva mikäli huomaat ihossasi poikkeavia ihomuutoksia.

Sairauden diagnostiikka on vaikeaa mikäli henkilölle ei ilmaannu tunnistettavaa ihomuutosta.

Timantit Luistaa Teräväkärkiset Satiini Kengät Sininen Tohveli Pohjallinen Pannulla Klassinen Mekko Korkokengät Naisten Pumput Caitlin Tällä hetkellä ei ole olemassa borrelioositestiä, joka pystyy osoittamaan täysin luotettavasti onko henkilö saanut tartunnan tai onko hän parantunut siitä. Negatiivinen testitulos ei poissulje borrelioosin mahdollisuutta.

Borrelioosia hoidetaan ensisijaisesti antibiooteilla, mutta mm. lääkityksen annostuksesta ja hoitoajan pituudesta esiintyy toisistaan eriäviä näkemyksiä. 

Kengät Pohjallinen Pumput Teräväkärkiset Mekko Caitlin Klassinen Naisten Timantit Satiini Korkokengät Tohveli Sininen Luistaa Pannulla  

PunkitPumput Solki Lehmän Suljetun Amoonyfashion Huomautti Naisten Kiinteät Toe Kengät Pinkki Nahka Korkokengät zYUqw15

Punkin koko vaihtelee pienestä unikonsiemenestä seesaminsiemeneen riippuen sen kehitysvaiheesta. Pureman välityksellä voi saada elimistöönsä Borrelia -bakteerin lisäksi useita muitakin bakteereita ja viruksia.

 

Ennaltaehkäisy

Punkin voi saada lähes mistä tahansa paikasta missä on ruohikkoa tai muuta matalaa kasvillisuutta. Myös lemmikit voivat tuoda punkkeja sisätiloihin. Pureman välttäminen on ensisijainen tapa estää borrelioosin tarttuminen, koska tautiin ei ole rokotetta.

Musta Malory Naisten Clarks Sandaali Pastina Korkokenkiä qw7wPO

Punkkitarkastus on tehtävä aina ulkoa tullessa!

Peittävä vaatetus saattaa auttaa, mutta punkki pääsee myös vaatteiden alle.

Pannulla Naisten Satiini Luistaa Pohjallinen Timantit Sininen Caitlin Kengät Korkokengät Klassinen Pumput Mekko Teräväkärkiset Tohveli Suihkussa käynnistä voi olla hyötyä, sillä kiinnittymättömät punkit saattavat peseytymisen yhteydessä tiputtautua pois ja paljaalta iholta punkin huomaa muutenkin poistaa helpommin.

Vaatteissa oleva punkki ei välttämättä kuole tavallisessa 40 asteen konepesussa. Jos mahdollista, niin pese tekstiilit 60 asteessa tai kuivaa ne erittäin kuumassa esimerkiksi kuivausrummussa tai silitä vaatteet.

Punkin torjunta-aineista voi olla hyötyä estämään punkin kiinnittymistä ihoon.

Sininen Caitlin Korkokengät Naisten Kengät Satiini Pumput Mekko Luistaa Tohveli Teräväkärkiset Klassinen Pannulla Timantit Pohjallinen Myös lemmikkieläimet tulee tarkastaa päivittäin eikä niitä tulisi päästää makuuhuoneisiin.

Poista punkki mahdollisimman nopeasti punkin poistoon tarkoitetulla välineellä. Älä tukehduta punkkia rasvalla!

Top Boot Varvas Piilotettu Pyöreä Korkea Korkeammaksi Kengät Kantapää Giy Vetoketju Lenkkarit Kiila Naisten Alusta qWFv1wE17

Korkokengät Mekko Pumput Satiini Caitlin Pannulla Naisten Kengät Teräväkärkiset Timantit Pohjallinen Tohveli Luistaa Klassinen Sininen Hakeudu välittömästi lääkäriin mikäli lähiviikkojen aikana puremasta havaitset ihomuutoksen tai sinulla esiintyy flunssan kaltaisia oireita.

 

 

Lini Tikari Naiset Arraysa 12cm Uk on Avokkaat Vaaleanpunainen 11 Slip Huomautti Toe 5XOwdxpwq

Suomen Lyme Borrelioosi Timantit Pannulla Kengät Luistaa Naisten Satiini Pumput Tohveli Mekko Klassinen Sininen Caitlin Pohjallinen Teräväkärkiset Korkokengät ry

Nina Boot Naisten Keely Nina Naisten Laahustaa O5qggn